Selvom de fleste almennyttige fonde som udgangspunkt ikke betaler skat, afleverede danske fonde ikke desto mindre en stor portion penge i form af skattebetalinger i statskassen i 2022.
Det viser en gennemgang af Skattestyrelsens åbne skattelister for 2022, som Fundats har foretaget.
De 100 fonde, der topper listen over de flittigste skattebetalere i 2022, afleverede tilsammen 1,3 milliarder kroner til skattefar. Heraf tegnede nummer ét på listen, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Familiefond, sig for næsten 1,2 milliarder kroner. Familiefonden har gennem mange år været Fondsdanmarks største skattebetaler, men beløbet for 2022 er ekstraordinært højt.
Nummer to på listen er Frederiksberg Boligfond, som måtte aflevere 14,5 millioner kroner i skat, mens Spar Vest Fonden, den erhvervsdrivende fond Vallø Stift og Munksgaard Fondet på de næste tre pladser alle betalte over seks millioner kroner.
Se hele top-100-listen i bunden af denne artikel.
Statsautoriseret revisor, Ph.d. Lars Kiertzner, er tidligere chefkonsulent i revisorforeningen FSR og har blandt andet beskæftiget sig indgående med fondsbeskatningsloven. Ifølge Lars Kiertzner var udgangspunktet, da loven blev vedtaget i 1986, at fonde, der uddeler til almennyttige formål og i øvrigt, som han udtrykker det, ”opfører sig ordentligt”, slet ikke skal betale skat.
”Formålet med lovgivningen på det tidspunkt var at give fondene et incitament til at foretage uddelinger ved at nulstille skatten. Samtidig lavede man på det tidspunkt et godt konsolideringsfradrag på 25 procent af de uddelinger, fondene havde foretaget. Det var en meget lempelig skatteregulering, men den forudsatte, at man som fond uddelte,” forklarer Lars Kiertzner.
Formålet med lovgivningen på det tidspunkt var at give fondene et incitament til at foretage uddelinger ved at nulstille skatten
Lars Kiertzner – Statsautoriseret revisor, Ph.d.
Når der ikke desto mindre er hundredvis af fonde, der betaler millioner af kroner i skat hvert år, skyldes det ifølge Lars Kiertzner, at de ikke foretager almennyttige uddelinger og dermed mister fradragsretten.
”Foretager fonden ikke almennyttige uddelinger, bliver den beskattet, og det ses tydeligt med familiefonde, der uddeler til familie og efterkommere. De får ikke længere fradragsret for deres uddelinger til familiemedlemmer. Det havde de efter den oprindelige fondsbeskatningslov, men fradragsretten forsvandt med EU-reguleringen i 2017 af de ikke-almennyttige uddelinger,” fortæller Lars Kiertzner.
Til gengæld har modtagerne af familieuddelingerne siden 2017 fået et fradrag, der betyder, at 20 procent af en sådan donation er skattefri og at de altså dermed kun beskattes af 80 procent af donationen.
”Hvis man skal sige det populært, så er reglerne sådan, at hvis man som fond uddeler almennyttigt, skal man ikke betale skat, mens familiefondene, der uddeler til familien, skal betale skat,” opsummerer Lars Kiertzner.